Ploaia ridică în aer un număr mare de bacterii

Obișnuiți să respirați în ploaie? Poate că în acest moment vă puneți în pericol mare.

Un studiu realizat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a arătat că picăturile de ploaie la suprafață scot în aer o mulțime de bacterii și alte microorganisme.

Nu este un secret că în aer există întotdeauna un număr foarte mare de bacterii microscopice, inclusiv sol. Dar modul în care au ajuns de la sol în aer a rămas de neînțeles. În plus, atenția oamenilor de știință a fost mult timp atrasă de faptul că, după ploile abundente în regiunile tropicale, numărul pacienților cu melioidoză crește brusc, o boală cauzată de bacteriile din sol.

Se pare că există o legătură între ploaie și numărul de bacterii din aer. Pentru a înțelege care dintre ele oamenii de știință au colorat mai multe tipuri de bacterii cu coloranți fluorescenți și au picurat pe suprafața bacteriilor cu apă. Înregistrarea video a procesului a arătat că în interiorul picăturii de pe suprafața picăturii există mici bule de aer care se ridică de jos în sus. Odată ajuns în stratul de suprafață al picăturii, bulele izbucnesc, împrăștiind microorganismele conținute în ele. Conform estimărilor brute, o picătură de ploaie poate “arunca” în aer până la 0,01% din toate microorganismele aflate sub ea. Ridicându-se în înălțime de până la 1 centimetru, bacteriile sunt preluate de curenții de aer. Experimentul a arătat că, chiar și după o oră după intrarea în aer, majoritatea bacteriilor rămân în viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *